U Kanadi i Americi je za 2,9 milijardi ptica manje nego prije 50 godina

ptica vrabacU Americi i Kanadi od 1970. godine za 29 posto se smanjio broj ptica, objavili su naučnici. Naglašavaju da je na tom području za 2,9 milijardi manje ptica nego prije 50 godina. Analiza objavljena u časopisu Science najopsežniji je pokušaj da se sazna što se događa s ptičjom populacijom. Rezultati su šokirali istraživače i organizacije za očuvanje okoliša te biljnih i životinjskih vrsta, piše The Times.

- Gledamo krizu koja je u punom jeku - rekao je David Yarnold, predsjednik i izvršni direktor Nacionalnog društva Audubon.

Nova studija, koja se temelji na širokom istraživanju s više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama kao što su crvendaći i vrapci. Što ubija ptice? Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosisteme, suzbijanje štetočina, oprašivanje cvijeća, širenje sjemena i obnavljanje šuma. Kad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista.

Među najteže pogođenim grupama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 miliona, dok je populacija kosa manja za 440 miliona. Slično se događa i u Evropi, dr. Rosenberg rekao je da je iznenađen raširenošću pada broja ptica. Evropa doživljava sličan gubitak ptica, također među uobičajenim vrstama, rekao je dr. Gaston sa Univerziteta u Exeteru.

Naučnici vjeruju kako su ptice "desetkovane" gubitkom staništa ptica, što podrazumijeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi, posebno neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje i debljanje.

- Ptice premale tjelesne težine ne mogu dugo letjeti, ne mogu migrirati pa umiru - istakli su naučnici.

Izvor:  The Times

faktor.ba