1jubilej portalaNakon što smo pod šiframa objavili dobitnike za prva četiri mjesta u kvizu „dzematrahic.ba vas nagrađuje“ a sve sa ciljem da u ovom značajnom jubileju 10 godina postojanja našeg i  vašeg web portala podstaknemo na istraživanje, iščitavanje i saznavanje odgovora na postavljena pitanja. Pitanja koja su bila kao što znate su lokalne historije našeg kraja i događanja koja nažalost slabo većina  poznaje. Prvi krug je uspješno prođen i vidimo da ima čitatelja koje interesuje naša prošla i sadašnja vremena koja čine historiju ovog prostora.

Pitanja u prvom krugu su obuhvaćala jedanaest pitanja iz raznih oblasti i stvari koje čine jedno društvo bogatim i korisnim stvarima, jer kako to ne spomenut kad imamo tu vatrogasno društvo,sportski klub, kulturnoumjetničko društvo,borce iz posljednjeg rata, džemat /džamija, i naravno sadašnji tokovi značajnih događaja.

Pitanja su bila:

  1. Kada je osnovano prvo Dobrovoljno vatrogasno društvo u Gornjem Rahiću?
  2. U posljednjem ratu 92-95 koje od boraca iz Gornjeg Rahića dobio najveće priznanje „Zlatni ljiljan“?
  3. Navesti datum nastanka FK“Gornji Rahić“ i pod kojim nazivima je kroz historiju igrao kao klub?
  4. Kada se u papirima spominje mjesto Gornji Rahić, odnosno koji datum se veže kao najstariji za postojanje Gornjeg Rahića?
  5. Navesti datum kada je formirano Kulturno umjetničko društvo u Gornjem Rahiću i ako znaš pod kojim nazivima je do danas radilo.
  6. U džamiji u Gornjem Rahiću postoje levhe na zidovima sa imenima Allah,Muhammed i prve četvorice halifa. Ko je tu kaligrafiju napisao, osoba je rođena u Foči, prije rata živjela je u Bijeljini da bi u toku rata živjela i poslije rata umrla u Tuzli?
  7. Nabrojati najmanje pet porodica-familija koje su doselile iz Budima (današnja Mađarska) u Gornji Rahić nakon povlačenja osmanlija iz tih krajeva?
  8. Kakav je naziv osnovna škola u Gornjem Rahiću imala tokom Kraljevine SHS (srba,hrvata i slovenaca 1930. godine), puni naziv?
  9. Kako se zove pisac iz Gornjeg Rahića koji je napisao roman „MIRIS POSAVINE“ i kada je izašao iz štampe?
  10. Kada je početa i završena izgradnja nove zgrade (kako to mi zovemo novi meketeb) do džamije u kojoj se nalazi današnja apoteka?
  11. Džemat Gornji Rahić organizuje već nekoliko godina tokom mjeseca ramazana 27 večeri Veliki iftar, koliko je do sada njih bilo?

Odgovori na zadata i postavljena pitanja

  1. Prvo (DVD) Dobrovoljno vatrogasno društvo u Gornjem Rahiću je formirano ili osnovano 1946. godine odmah nakon završetka drugog svjetskog rata.Imamo na portalu nedavno objavljenu sliku prvih vatrogasaca koji su činili tu jedinicu iz tog perioda u dobijenim i obučenim novim odijelima. Imati tada vatrogasno društvo je bilo pojam za širu društvenu zajednicu no pošto je Gornji Rahić tada bio sjedište istoimene općine možemo zaključit koji je značaj bio vatrogasnog društva jer u ovom dijelu Brčkog kao sreza nije bilo blizu DVD u prečniku od nekoliko kilometara.
  1. Kada je u pitanju posljednji rat 92'-95' nažalost pored niza dobrih,hrabrih i kvalitetnih boraca samo je komandant II bataljona Muhamed (Mehmed) Šećerbegović zvani „Hamo“ odlikovan „Zlatnim ljiljanom“ iz Gornjeg Rahića i to posthumno. Bio je prije rata prosvjetni radnik učitelj u školi „Hamid Berbić“ . Muhamed je formacijski bio podpukovnik-pukovnik po činu.
  1. Kada je u pitanju nastanak kluba FK Gornji Rahić tu stvari nisu najčistije mada današnji klub se veže za postojanje kluba od 1936. godine to se ne može uzet kao gotova stvar. Naime u svojoj knjizi „Majka,život i sudbina“ Muhamed Mujkić iz  Brčkog je između ostalog u njoj posvetio dobar dio rahmetli majci i spominje mjesto Topolik (do rijeke kod mosta –koji povezuje Rahić i Štrepce, prostor) i gdje navodi da se na tom prostoru nalazilo igralište na kojem se igrao nogomet u režiji domaćeg kluba,dakle prije tridesetih,a s druge strane imamo podatak  iz knjige počeci sportskog djelovanja u monografiji FK Jedinstvo 1919 -1989 autora Milana Ždralea koja je objavljena te iste godine vezuju se za tzv Kraljevska Sokolska Društva a koja su na teritoriji tadašnjeg Brčanskog Sreza prvo osnovana u Brčkom i Ražljevu 1906 odnosno 1908 godine a poslije I sv. rata i u Bukviku, ¸Zoviku, Rahiću ( 1919 -1920 godine ) autor u  gore navedenoj monografiji iznio mišljenje da fudbalski klub u G.Rahiću datira iz 1921 -1922 godine što je vrlo vjerovatno jer je  FK Graničar iz B.Polja  nastao 1921 godine a osim njega i FK ZORA Čelić te Zvijezda iz Gradačca. Mišljenja smo da je klub osnovan najkasnije oko 1928 godine  kada se kao igrači spominju Hamid Berbić, Inis Zaimović, Arif Dervišević, Meksud Hadžiefendić braća Hasan  i Husejn Suljić i drugi. Kada su u pitanju nazivi kluba kroz historiju tu se spominje naziv „Granaš“ koji asocira na brdo iznad Islamovca sa istim nazivom, zatim „Zadrugar“, Bosanka,Rahić  i  „Gornji Rahić“.
  1. Datum koji se trenutno veže kao najstariji za postojanje Gornjeg Rahića je iz 1533. godine na osnovu dostupnih i pronađenih dokumenata, zato imamo poslije posljednjeg rata dan kada se obilježava i koji je posvećen nastanku Gornjeg Rahića tokom početka mjeseca jula. Kao što znamo u bivšoj Jugoslaviji Gornji Rahić je obilježavao u istom periodu „Dan borca“ posvećen žrtvama tokom drugog svjetskog rata.
  1. Kulturno umjetničko društvo u Gornjem Rahiću osnovano je 1934. godine, a radilo je pod nazivima „Gajret“, KUD „Fadil Hadžiefendić“, BKUD “Gornji Rahić“.
  1. Levhe na zidovima koje trenutno krase zidove džamije u Gornjem Rahiću napisao je rahmetli hafiz Abdulah Budimlija.
  1. Porodice/familije koje su doselile u Gornji Rahić iz Budima izmđeu ostalih su: Mulahalilović, Dedić, Kovačević, Kujundžić, Imamović i dr.
  1. Naziv naše škole u Kraljevini „SHS“ u dokumentu koji posjedujemo a datira iz 1930. godine stoji puni naziv: Dječačka narodna osnovna škola Gornji Rahić.
  1. Autor romana „Miris Posavine“ je Salih Adžikić, a izašao je iz štampe 2011. godine.
  2. Gradnja Poslovne zgrade (zvani mekteb) je započela 2008. godine, a završena je 2014. godine kada su uručene vakufname za 55 vakifa koji su dali svoj prilog iznad 1.000,00 KM. Izgradnja ovog objekta je koštala oko 200.000,00 KM.
  1. Kada je u pitanju veći i zajednički iftari u džematu Gornji Rahić do sada je bilo pet iftara povodom 27. noći mjeseca ramazana.Iftari su u ovom obliku sa većim brojem ljudi počeli 2013. godine u dvorištu džamije.

Nagrade na postavljena pitanju su osvojili;

1.Emir Musić       (50,00KM)

2.Amina Tanjić-Musić (30,00KM)

3.Emina Mehmedović (novine Preporod za godinu dana)

4.Amela Lišić (knjiga „Brčanski šehidi)

Eto to su odgovori na naša pitanja u prvom krugu „dzematrahic.ba vas nagrađuje“, nadamo se da ste nešto novo saznali o svojoj historiji svog mjesta. U narednom periodu ide ako Bog da drugi krug isto sa vrijednim nagradama koje ćemo uskoro objavit, vaše je da nas pratite i da naravno učestvujete u takmičenju kako bi proširili vidike svog znanja.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.