Tragom starih fotografija iz naše bliže prošlosti uspjeli smo jednu od njih da analiziramo i da njene učesnike na kratko predstavimo. Naime u Brčkom se u proteklom stoljeću 1987. godine organizovalo općinsko takmičenje vatrogasnih društava gdje su učešće uzeli i tadašnji vatrogasci iz Gornjeg Rahića koji su tada zauzeli impozantno prvo mjesto i tako se izborili da učestvuju na među općinskom takmičenju koje se održavalo u susjednoj općini Ugljevik. U ekipi tadašnjeg Vatrogasnog društva na tom općinskom takmičenju su učešće uzeli sledeći članovi ne svi ali većina sa snimka su bili realizatori tog uspjeha na našoj općini. No kako to život kao rijeka protiče od ovih učesnika trojica nisu među živima 1vatrogasci rahicdanas.

Na slici koju vidimo s lijeve strane stoje: Bešić (Adema) Senad, Šabanović (Huse) Fuad, Karahmetović (Ševke) Imor (poginuo u saobraćajnom udesu nakon posljednjeg rata), Bajraktarević (Muradifa) Asmir (poginuo u ratu  12.01.1993 god. Donji Rahić,Sekulići) i Ćapić Husein (trener-komandir).

S lijeve strane čuče;Ibranović (Sulejmana) Ahmet, Kuč (Alije) Asim,Karalić (Ibrahima) Samid i Mehmedović (Safeta) Senad (umro prirodnom smrću u januaru 1992. godine).

Kada se pogleda broj osoba sa slike od njih devet samo je još jedan aktivan i radi u profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Brčko Kuč Asim, pored njega tu je aktivan i Potrić Rasim isto iz Vatrogasnog društva Gornji Rahić dok je treći bio u vatrogascima nedavno preminuli Ibrišimović Bahrija.

Kada se pokrene priča o ovim događajima mnogima od ovih učesnika emocije prorade na te mladalačke dane i na mnogobrojne uspjehe naših vatrogasaca koji su vrijedni i značajni da se spomenu nakon protoka ovog vremena koje je iza nas. Prema riječima nekih od ovih vatrogasaca koji su živi većina ih imaju ovu fotografiju u svom albumu sa tog značajnog datuma kada su postigli dobar uspjeh na općinskom takmičenju.

Pripremio:Hamid Hasikić

dzematrahic.ba