1tekbir tesrikTokom narednih dana od nedjelje poslije sabah namaza 11.septembra pa do četvrtka 15.septembra sa ikindijom namaza muslimani bi trebali nakon farz namaza učiti tekbir tešrik.

Učenje tekbiri-tešrika u danima Kurban-bajrama, od sabahskog farza na dan Arefata pa sve do iza ikindijskog farza četvrtog dana Kurban-bajrama, iza svakog farz-namaza, je vadžib u našem mezhebu (hanefijskom) neovisno o tome da li osoba prinosi kurbana ili ne.

Hafiz Ibn-Redžeb, rahimehullah, rekao je: "Islamski učenjaci su složni da je propisano donositi tekbir nakon namaza u ovim danima, ali, o tome nam nije prenesen hadis koji je vjerodostojan od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nego se prenose predaje od ashaba i onih nakon njih i tako su postupali muslimani." (Fethul-Bari, 6/124).

Bilježi Ibn Ebi-Šejbe u Musannefu (1/490) od Ibrahima en-Neha'ija, rahimehullah, da je rekao: "Donosili bi tekbir na dan Arefata okrenuti prema kibli nakon namaza: 'Allahu ekber, Allahu ekber, la ilahe illellahu vallahu ekber, Allahu ekberu ve lillahil-hamd.'"

Dakle, uči ćemo poslije svakog farz namaza tekbir tešrik;

'Allahu ekber, Allahu ekber, la ilahe illellahu vallahu ekber, Allahu ekberu ve lillahil-hamd.'"