1tespihU džamiji Sivasi Hatun u mjestu Develi, nedaleko od centralnog turskog grada Kayserija, nalazi se tespih sa 1.111 zrna ili bobaka, a ono što ga ponajviše čini posebnim je činjenica da je napravljen prije više od 700 godina, piše Anadolu Agency (AA).

Tespih izrađen od drveta smreke, a pretposavlja se da je napravljen 1281. godine. “Divovski tespih”, koji je dugačak 13 metara i težak pet kilograma, čuva se u džamiji Sivasi Hatun u mjestu Develi, kod grada Kayserija, a plijeni veliku pažnju turista, posebno tokom ramazana.

Imam džamije Sivasi Hatun, Oktay Isci je u razgovoru za AA kazao kako se radi o tespihu iz seldžučkog perioda, koji se sedam punih stoljeća čuva u drvenoj kutiji na zidu džamije. Iako je stoljećima tu, na njemu nije moguće primijetiti bilo kakvu deformaciju.

Imam je kazao također kako tespih ne sakuplja prašinu niti trune ili propada.

Prema riječima Iscija, vjernici su ranije ovaj tespih koristili na način da nakon jutarnje molitve sabah-namaza u džamiji formiraju halku i čine zikr, spominju Allaha. Dodao je kako se on koristio u molitvama za zaštitu od zemljotresa ili nekih prirodnih katastrofa.

Isci je rakao kako se radi o vrlo rijetkom tespihu, te da mu je poznato da se samo još jedan ovog tipa nalazi u gradu Konyi.

“Mjesto Develi je u to vrijeme bilo obrazovni i naučni centar. Mjesto odakle su stasali brojni hafizi i islamski učenjaci. Prema predajama, ovaj tespih je koristio i Mevlana Dželaludin Rumi", kazao je imam Isci.

    Na pitanje novinara AA koliko ovaj tespih privlači turiste, Isci je kazao kako je interesovanje veliko, posebno tokom mjeseca ramazana.

“Veliki broj turista, kako iz Turske, tako i iz svih djelova svijeta, vrlo su iznenađeni kada im pokazemo ovaj tespih. Kažu da ranije nisu imali priliku vidjeti tespih te dužine”, istakao je Isci. Pretpostavlja se da se tespih prvi put pojavio u hinduizmu, a nakon toga postaje i dijelom molitve u budizmu, islamu, judaizmu i kršćanstvu. Tespih je inače lanac nanizan od zrna. Muslimani u BiH i regiji koriste tespihe sa 33 ili 99 zrna. Tespih predstavlja sredstvo olakšice prilikom činjenja zikra, veličanja Allaha.