Plakat tunel spasaUdruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Udruženje građana "Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan", Brčko distrikt BiH u saradnji sa JU „Fond memorijala Kantona Sarajevo“ postavit će u ponedjeljak, 11. septembra 2023. godine, sa početkom u 19.00 sati, u prostorijama Doma Islahijeta izložbu Tunela spasa pod nazivom „Spas u ratu, uspomena u miru“a koja se odvija u okviru manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023” . Bit će ovo prvi put da se ova izložba postavlja u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. U okviru otvaranja izložbe, održat će se edukativna radionica nakon čega će prisutni biti u prilici pogledati istu. Izložba će ostati otvorena do srijede, 20. septembra 2023. godine.

Spomenički kompleks Tunel D-B, u javnosti poznat kao Tunel spasa, je pod upravom JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ od aprila 2012. godine.

Butmirska strana koja je otvorena za posjete nudi posebno historijsko iskustvo na autentičnoj lokaciji zbivanja iz perioda izgradnje i funkcionisanja Objekta D-B. Kako bi se objasnila potreba za izgradnjom ovog objekta dio postavke posvećen je opsadi grada Sarajeva. Kroz posebnu mapu opsade grada ucrtanu na mapi olimpijskog Sarajeva iz 1984. godine posjetitelji dobivaju informacije o početku i razlozima agresije na Bosnu i Hercegovinu i najdužoj opsadi jednog glavnog grada u modernoj historiji ratovanja.

Organizovanjem manifestacija, „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“, radi na uspostavljanju i njegovanju kulture sjećanja i pamćenja.

Poseban segment u radu „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ predstavlja očuvanje dostojanstva odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine – afirmacijom lika i djela šehida i poginulog borca. Pored objavljivanja različitih kataloga i brošura, emitovanja tematskih radio i TV priloga, „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ organizuje različite sadržaje, okrugle stolove, tribine, konferencije kao i tradicionalnu manifestaciju “Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman” u okviru koje se kroz vjerske obrede i kulturno-edukativne programe odaje počast, spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Održavanjem raznih vjerskih i kulturnih manifestacija „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ svakodnevno pokušava otrgnuti od zaborava djela šehida i poginulih boraca, jer zaborav je najstrašnije sto nam se može desiti. U svojim naporima, s ciljem da se ovakvi sadržaji i dešavanja umnože i afirmišu, „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ neprestano dobiva bezrezervnu podršku svih boračkih udruženja proisteklih iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, tu prije svega mislimo na porodice šehida i poginulih boraca, udruženja ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, Zlatne ljiljane i druge.

Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Udruženje građana "Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan", Brčko distrikt BiH pozivaju sve zainteresirane veterane i građane da posjete izložbu.