U ponedjeljak 24.jula 2023.godine će poslije podne namaza u 13:00 sati bit će upriličen tevhid u džamiji džemata Gornji Rahić za poginule borce Karalić Hašima,Kešinović Zahida i Lišić Adnana koji su u jednom danu dali svoje živote za odbranu Republike Bosne i Hercegovine.
HASIM ZAHID ADNAN
Ova aktivnost je pokrenuta u ovoj godini kada obilježavamo isti dan sjećanja na naše borce koji su tog datuma poginuli.

Karalić Hašim je rođen 05.03.1971. godine u Gornejm Rahiću sin je Abdulaha i majke Đulse. Stručna sprema osnovna škola, bio je neoženjen. Pored oca i majke Hašim je imao braću Zaima i Zijada te sestre Sahbija i Zijada. Bio je pripadnik Armije R BiH od 24.7.1992.godine i poginuo je u mjestu Lipovac 24.07.1993. godine i na taj dan pogibije imao je 22 godine.

Kešinović Zahid je rođen 01.09.1973.godine, sin je Fadila i majke Fadile. Stručna sprema SSS-autoelektričar, bio je neoženjen. Pored oca i majke Zahid je imao dvije sestre Zekiju i Zejneb. Bio je pripadnik Armije R BiH od 01.06.1992.godine, poginuo je u mjestu Lipovac 24.7.1993.godine i na taj dan je imao 20 godina.

Lišić Adnan je rođen 27.05.1972.godine u Brčkom,sin je Abdulaha i majke Ridvane. Stručna sprema Adnan je završio SSS Mašinsku školu i bio je 1.godina Filozofskog fakulteta u Tuzli, bio je neoženjen. Pored oca i majke Adnan je imao braću Ajdina i Ahmeda. Bio je pripadnik Armije R BiH od 23.6.1993.godine dakle svega mjesec dana do dana pogibije, kada je poginuo imao je svega 21 godinu života.

Dan pogibije naša tri borca

U ljeto 1993.godine tzv. Vojska RS je u bosanskoj posavini je uspješno izvela akciju kodnog naziva „Sadejstvo 93“, još poznatu po nazivu „Strujni koridor“. Tokom višednevnih napada uspjeli su da iz pravca Omerbegovača,Dizdaruša,Rijeke,Suljagić sokak ovladaju u potpunosti rejonom „Fazanerija“,“Stari rasadnik“ i naselja Brod, čime su stvoreni uslovi da se pripadnici 2. bataljona 108/215 Viteške motorizovane brigade primoraju na povlačenje iz rejona naselja Lipovac. U rejonu naselja Lipovac 24.07.1993.godine vođene su žestoke borbe i tog dana iz Gornjeg Rahića su poginuli Hašim Karalić, Zahid Kešinović i Adnan Lišić.

Linija odbrane na Lipovcu bila je ugrožena bočno s položaja“Kolonija-naselje Brod“ i donesena je odluka da se uspostavi linija na rezervnom položaju preko/duž pruge Brčko-Bukvik.

Pozivamo porodice poginulih boraca , njihove saborce kao i džematlije da se odazovu ovom skupu kako bi smo odali počast i sjećanje na naše hrabre sinove Bosne. Te na taj način istrgli iz zaborava  vrijednu historiju Bosne i bošnjaka u tom periodu.