U utorak 29. novembra 2022. godine u sali Restorana Divanhane u Brčkom biće upriličen Kolokvij  posvećen rahmetli hafizu Mehmedu ef. Mulahaliloviću Hulusi. Održavanje kolokvija je posvećeno Životu i djelu ovog časnog alima koji je radio i živio u Gornjem Rahiću u prvoj polovini 20 stoljeća. Kolokvij se održava nakon sedam decenija od smrti ovog velikana iz porodice Mulahalilovića.

Kolokvij počinje u 18:30 sati. Učešće će na njemu pored eminentnih predavača će uzeti i muftija tuzlanski dr. Vahid ef.Fazlović. Pozivamo svoje članove zajednice da prisustvuju ovom nesvakidašnjem skupu po prvi put u našem gradu.

Tko bude zainteresovan ima obezbijeđen i prevoz na ovaj skup, za više informacija možete se obratit predsjedniku džemata Gornji Rahić.

------------------------------------

Hafiz Mehmed-ef. Mulahalilović Hulusi je rođen  5. 7. 1878. godine u Gornjem Rahiću od oca Bekira i majke Aiše. Završio je Čačak medresu u Brčkom 1901. godine. Još kao učenik medrese naučio je Kur'an napamet i postao hafiz. U junu 1911. godine vanredno je položio sve predmete Darul-muallimina u Sarajevu i stekao njegovu svjedožbu, a 1928. godine položio je i ispit za zvanje džematskog imama-matičara. Bio je muallim u mektebi-ibtidaijji u Rahiću te imam i hatib u džamiji u Rahiću.

Znanstveni opus hafiza Mulahalilovića je veoma razuđen i obuhvata prepisivanje, prevodilaštvo i originalne radove. Preveo je dva djela iz oblasti islamske etike: Pendnama – Knjiga savjeta, 1904. (prijevod sa perzijskog jezika) 2. Risāle-i ahlāk – Poslanica o lijepome vladanju, 1909. (prijevod sa turskog jezika). Na Ahiret je preselio 6. aprila 1952. godine.

KOLOKVIJ HAFIZ HULUSI