Poštovani, pozivamo Vas na stručno-naučni skup "Nematerijalna kulturna baština Brčkog i okoline" koji će se održati 21.5.2022.godine u Domu Islahijeta sa početkom u 9:30h. 

BZK Preporod Brčko distrikt BiH je početkom 2021. godine je objavila poziv za učešće kulturnih i prosvjetnih radnika u istraživanju na temu “Nematerijalna kulturna baština Brčkog i okoline”.

Inicijator projekta je prof. dr. Enes Kujundžić, a Organizacioni odbor uz prof. Kujundžića čine Enida Ćejvanović, prof. bosanskog jezika i književnosti, Edin Jašarević, prof. bosanskog jezika i književnosti, Ćazim Suljević, diplomirani politolog i Adnan Kalesić, prof. historije.

Projekat podrazumijeva istraživanje oblasti tradicijske kulture brčanskog kraja, prezentaciju rezultata na stručno-naučnom skupu te štampanje zbornika radova. 

Vrijednost projekta i samog izdavanja  i promocije zbornika ogleda se u razvijanju svijesti o značaju tradicionalnih kulturnih vrijednosti brčanskog podneblja te stvaranju pretpostavki  da se neke od tih vrijednosti kandiduju za UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.