L7Krajem mjeseca novembra 2020. godine postavljen je glavni luster u centralnom dijelu velike kupole u džamiji džemata Gornji Rahić.

Pored tog lustera postavljena su i dva manja na mahfilu koji su isto orginalni kao i veliki luster.

Izrada lustera je unikatna i ideja za ovaj luster je bila na osnovu jedne slike lustera u Dubaiu iz Ujedinjenih  Arapskih Emirata (UAE).

Kada kažemo da je unikat  znači da je izrađen u Bosni i Hercegovini domaćom pameti i umijećem na kojem je radio džematski odbor sa izvođačem. Luster je izrađen od inoksa i kristala, dimenzija 4 metra visina, širina 2,3 metra. Dakle, luster je izrađen u Tešnju od strane firme Nakši art, koja je da podsjetimo bila glavni izvođač  radova (ornamentike,kaligrafije, mušebeka i mihraba) na rekonstrukciji džamije u našem džematu  prošle godine.
Čekalo se čitavu godinu na izradu zbog niza okolnosti i pandemije koji su se ispriječili na putu izrade ovog lustera koji hvala Bogu danas krasi našu džamiju.
Izrada lustera je i bila zamišljena tako što je neophodno bilo da se i taj detalj treba uklopiti u ambijent  koji je neophodan da unutrašnjost džamije bude jedna jendostavna a lijepa cjelina. Jednostavnost  je u stvari ljepota, a kič i pretjerivanje u samoj realizaciji je  bio prioritet da se to izbjegne  tokom rekonstrukcije objekta.

Naša generacija koja je ovo uradila treba sa ponosom da stoji sa postignutim rezultatima na mnogim poljima i da Allah da da tako i nastavimo na drugim započetim projektima neophodnim za funkcionisanje naše zajednice takmičenja u dobru. Iznos projekta (Luster) izrade ovih lustera je iznosio 12.000,00 KM. I na kraju da uputimo dovu Svevišnjem za sve one koji su bili sebeb ovom uspješnom hajirli završenom projektu da ih obilato nagradi iz svoje obilne riznice. Amin !

dzematrahic.ba