dzamija rahic1Jučer smo uz tekbire poslije ikndije namaza ispratili Salih ef. Hrnjića u itikaf. U našem mjestu je to prisutno stoljećima. I do sada je to bila obaveza imama da obavlja taj sunnet. Vrijednost je velika i nagrada za to također.

Za one koji ne znaju šta je to, to je dužnost koja se obavlja zadnjih 10 dana mjeseca Ramazana i provede se u konstatnom ibadetu. To se čini obično u džamiji kod nas je u objektu do džamije odnosno mektebu. Itikaf počinje dvadesetog dana Ramazana poslije ikindije, a završava se pred iftar posljednjeg dana Ramazana. Ako ovu dužnost obavi makar jedna osoba u jednom mjestu, onda ta dužnost spada sa ostalih ljudi. A ako je ne obavi niko u jednom mjestu,onda su svi muslimani tog mjesta propustili jedan važan sunnet. Itikaf obično obavlja samo jedna ili dvije osobe, koje znaju lijepo i pravilno učiti Kur'an, a uz to imaju lijepo vladanje. 

Isto tako džemat putem džematlija ima obavezu prema itikafu odnosno osobi koja se nalazi u njemu da obezbijedi iftar i sehur dakle, dvadeset osoba je na hizmetu toj našoj lijepoj praksi koju je i Poslanik. a.s. činio u zadnjoj trećini mjeseca Ramaazan.