sirutka 720x491Još od davnina , tačnije od momenta kada je čovjek počeo da pripitomljava životinje i da njihovo mlijeko koristi za ishranu u obliku kuhanog mlijeka i sira, čovjek je koristio i sirutku koja nastaje kao ostatak pri proizvodnji sira.

Iako je to nus proizvod, sirutka je vrlo ljekovita i vrlo poželjna u ishrani čovjeka  upravo zbog tih ljekovitih svojstava.

Ono za što ste možda čuli, i što je u narodu već poznato je da je sirutka najbolji prirodni lijek za jetru.

Sirutka se koristi prilikom svih problema s jetrom uključujući masnu jetru, oštećenu jetru uslijed virusnih oboljenja (hepatitis, žutica), jetru koja je natečena te posebno jetru opterećenu pretjeranom konzumacijom alkohola, masne i nezdrave hrane. Sirutka pospješuje obnovu jetre. Terapija sirutkom provodi se u dužem vremenskom periodu tako što se svakodnevno konzumira najmanje pola litre, a po mogućnosti i više sirutke.

Sirutka je zeleno-žuta tekućina koja nastaje kao sporedni proizvod u tehnološkom procesu proizvodnje sira, a nakon koagulacije kazeina. U prosjeku od 10 litara mlijeka dobije se 1 kg sira i 9 litara sirutke.

Iako je često izbegavaju i nepravedno je zapostavljena, sirutka sve više izbija na površinu kao cijenjen napitak.

Saznajte kako vam može pomoći da ojačate organizam i smršavite.

Danas kompanije kod nas, koje lansiraju mliječne proizvode, počinju i sirutku sve češće da stavljaju na police i to kao zdravi napitak za sportiste i sve one koji žele snažan i otporan organizam.

Koriste je za kontrolu kilograma, razvoj kostiju, jačanje mišićne mase i kao antioksidant za osnaživanje tijela u borbi protiv raznih bolesti.

Sirutka sadrži najvažnije minerale za tijelo, potazijum, kalcijum, magnezijum i fosfor. Puna je elektrolita i odlično hidratizuje tijelo, pa je najbolja zamjena za, često, ne tako zdrava sportska energetska pića. Spada u najbolje prirodne proizvode, koji obnavljaju crijevnu floru, zato je i važna kao super hrana za dijete. Čak se tvrdi da je gotovo dobra kao majčino mlijeko,  jer je prepuna hranjivih supstanci, koje potpomažu umnožavanje acidofilnih bakterija. One djeluju kao prirodan antiseptik, koji uništava ili spriječava razvoj patogenih mikroorganizama, prenosi “Informer“.

Uz to, odlična je za probavu, zglobove, ligamente (omogućuje i brz oporavak poslije treninga), ali i protiv starenja. Preporučuje se trudnicama, jer je odličan izvor proteina.

Ukoliko je svakodnevno uzimate regulisat ćete kilograme, očistiti organizam, ojačati tijelo, olakšati dijetu (jer izaziva osjećaj sitosti), očistiti krvne sudove od holesterola, regulisati rad crijeva, …

Konzumirate je tako što jednu kašiku sirutke rastvorite u čaši vode i pijete uz svako jelo. Možete je u prodaji pronaći u tečnom obliku i u obliku praška (u ovom slučaju posebno obratite pažnju na količinu natrijuma (soli), jer neki proizvođači nude sirutku u prahu, nastalu iz proizvodnje vrlo slanog sira).

Zato, mi, naravno, preporučujemo domaću sirutku – ukoliko je možete nabaviti od nekog proizvođača sira na lokalnoj pijaci (najbolja bi bila kozija sirutka). Kada je kupite čuvajte je od svjetlosti (uvijte flašu, u foliju) i držite je u frižideru, ali ne duže od 10 dana.

Donosimo vam i mali recept kako da napravite osvežavajući napitak – sirutka limunada. Rastvorite 1/3 šolje meda u malo tople vode, dodajte tome sok do dva limuna i sve pomiješajte sa jednom litrom sirutke. Odlično, osvježavajuće piće, zar ne?