prazilukBudući da raste početkom proljeća, medvjeđi luk svakako biste trebali potražiti pri vašoj idućoj šetnji šumom i proplancima.Budući da raste početkom proljeća, medvjeđi luk svakako biste trebali potražiti pri vašoj idućoj šetnji šumom i proplancima.

Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk, često se naziva medvjeđim lukom jer je njima ova biljka prava proljetna poslastica.

Prepoznat ćete ga po intenzivnom mirisu “češnjaka”, a nemojte ga zaobilaziti jer je snažan prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima, piše Večernji list.

Mnogi mu daju prednost  u odnosu na češnjak, a za to imaju barem tri razloga: raste samoniklo, nije tretiran pesticidima, a i ljekovitiji je od češnjaka, navodi se u literaturama narodne medicine.

Medvjeđi luk sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide, a ukusni mladi izdanci, od kojih možete napraviti salate, krem-juhe, pesto, aromatično ulje, tinkture i slično, sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten. Sadrži i vrijedne mineralne soli.

Mladi listovi ove biljke beru se na proljeće i možete ih konzumirati svježe. Nemojte ih sušiti jer će tako izgubiti dosta ljekovitih svojstava. Odličan je prirodan lijek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih žila. Pomaže i kod nesanice i vrtoglavice, osteoporoze i artritisa. Štiti i od infarkta i jača srce.

Medvjeđi luk veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela. Tinkturu od listova napravite u proljeće jer se mladi listovi beru tijekom travnja i svibnja, a lukovice na jesen, nakon cvatnje, jer tada sadrže najviše ljekovitih sastojaka. Osobe osjetljivog želuca trebaju lukovicu divljeg luka razrezati i ostaviti da stoji 2-3 sata u toplom mlijeku i nakon toga polako ga ispijati. Lukovice berite krajem ljeta ili u jesen.

Za proljetno čišćenje organizma i snižavanje lošeg kolesterola koristite se tinkturom. Odličan je izbor i za učinkovito snižavanje krvnog tlaka, jedna kura držat će krvni tlak stabilnim i do tri mjeseca. Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe, pospješuje rad crijeva, liječi akutne i kronične proljeve, lijenost crijeva i tvrdu stolicu, odličan je izbor i kod crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume, mokraćnog mjehura.

Budite oprezni kod berbe medvjeđeg luka, jer on ima svoje otrovne dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu. Ako niste sigurni, vodite se time da medvjeđi luk ima intenzivan miris po češnjaku i obratite se stručnim osobama prije konzumacije.

Tinktura od lukovica i mladih listova

Operite i očistite 300 grama lukovica. U široku posudu ulijte oko 1 dcl rakije lozovače. Dodajte lukovice u rakiju i odmah nakon stavljanja u rakiju izgnječite ih drvenom žlicom. Dobivenu kašu prelijte u tamnu staklenku i dodajte još 9 dcl rakije, promiješajte i zatvorite. Ostavite dva-tri tjedna i povremeno potresite. Nakon toga lukovice protisnite da puste svu tekućinu, procijedite je u tamnu staklenku, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Konzumirajte dva do tri puta dnevno po čajnu žlicu tinkture umiješane u malo hladne vode.

Tinktura od listova:

Usitnite 200 grama listova i prelijte ih litrom rakije lozovače pa zatvorite staklenku. Ostavite da odstoji 20 dana uz povremeno protresanje. Nakon toga procijedite, prelijte opet u tamnu staklenku i dobro zatvorite. Uzima se kao i tinktura od lukovica.


Da postoje ljudi,ideje i htijenje za bolje i ljepše i usto da je proizvod halal dokazuje naša brčanska mlada firma Bio Remix d.o.o. koja je uspjela izbacit na tržište sasvim novi proizvod koji zadovoljava halal kvalitet. Filozofija vodilja mlade manufakture iz Brčko distrikta „Bio Remix d.o.o.“ nosi sa sobom poruku za potrošače i konzumente kako sapuna tako i kozmetike „Sve što u suštini nebi pojeli“- Ne stavljaj te na svoju kožu!

alt 

BioRemix je novi Bosansko - Hercegovački brend na tržištu prirodne kozmetike. Pred njim je svijetla budućnost jer danas mnogi potrošači vape za zdravim i kvalitetnim proizvodima a da su uz to još domaći.

altOva firma bavi se proizvodnjom prirodnih sredstava za ličnu higijenu. S obzirom na recepturu po kojoj ova manufaktura radi daje im za pravo da budu broj jedan u  proizvodnji prirodne kozmetike.

A činjenica da posjeduju Halal certifikat i da su uspjeli i u tome biti prvi u Bosni i Hercegovini , stavlja ih bukvalno iznad svih ostalih ponuđenih sličnih proizvoda bilo domaćih ili uvoznih .

U kontaktu s vlasnikom ove manufakture ,kroz priču smo doznali da su inspiraciju dobili kroz korištenje raznih preparata drugih proizvođača na kojima su ustanovili lažno deklariranje i koje kakve marketinške trikove, koje su ih zbog zlih činjenica naveli na ličnu proizvodnju. Između ostalog potrebno je obratiti pažnju na pojam „prirodno“ i znati razlikovati sintetička eterična ulja i sintetičke dodatke  od prirodnih. U vezi njihovih proizvoda informisat se mogu svi na ovlaštenim i priznatim web stranicama.

Smatraju da na ovaj način proizvodnje štite prvenstveno lično zdravlje a s obzirom da su im proizvodi ekološki prihvatljivi čine opšte dobro. Citat „Briga za svijet oko nas je ključna, zato su odlučili napraviti potpuno biorazgradivi sapun“. Halal sapun se naročito preporučuje kod onih osoba koji uzmimaju redovno abdest,jer svoje dijelove tijela na taj način održavamo i čistimo kvalitetnim sapunom.

alt 

U nadi da će takvu svijest imati sve više ljudi,znaju da su na dobrom poslovnom i korisnom putu. 

Osim što se ovi proizvodi drastično odvajaju od drugih po svom izgledu, u sebi sadrže samo najbolja i certificirana jestiva i eterična ulja, a koloidno srebro koje se nalazi u svim njihovim proizvodima jača njihovu efikasnost u borbi protiv raznih kožnih iritacija,bakterijskih i virusnih  infekcija .

Paleta njihovih proizvoda nudi izbor za svaki tip kože i obuhvata starosnu dob od 12 mjeseci starosti pa na dalje. Štiti, regenerira, popravlja i aktivira kožu, a bez začepljenja pora. Proizvodi su bez sintetičkih tenzida i konzervansa i ne sadrže sastojke životinjskog porijekla.

Uživajmo u prirodi koju poštujemo,postižući bolje razumjevanje vlastite ljudskosti poruka je mladog kolektiva iz Brčkog,a za bosanskog čovjeka koji će znati cijeniti kvalitetno,dobro a domaće je. Zato kupovinom ovih proizvoda podržavamo halal standarde koji nam mogu samo dobro donijet.

Za više informacija na ovom linku.

dzematrahic.ba