alt  Odnedavno ukras mjesne zajednice Klanac je svakako munara na džamiji Klanac. Kao što je javnost upoznata njenu izgradnju je donirao Faiz Iljazović i koštala je 60 hiljada konvertibilnih maraka. Visina munare iznosi 41 metar što bi rekli tamam ni mala ni prevelika baš po mjeri. 

Iako je džemat mlad nepune četiri godine, mora se priznat dosta se uradilo na izgradnji džamije i dosta treba još da se uradi na njenoj izgradnji kako bi u popunosti bila u funkciji. Podsjećamo džamija je započeta 2010. godine u mjesecu Ramazanu prvog avgusta i otprilike je veličine 16x12 metara.Obišli smo objekat i razgovarali sa imamom Sead ef.Hodžićem o toku izgradnje i aktivnostima na tom polju. Trenutno sve aktivnosti se obavljaju u suterenu džamije koji je osposobljen za svakodnevne aktivnosti,pored suterena, abdesthane (muška i ženska) kao i kotlovnica su stavljene u funkciju. Radovi su usporeni zbog nedostatka novca i predstoji još mnoštvo prioriteta kako bi džemat mogao da obavlja dnevne namaze u glavnom molitvenom dijelu. Prema riječima efendije Hodžića do sada je u ovu džamiju utrošeno oko 550 hiljada konvertibilnih maraka( s tim što je tu uračunat i dug izvođačima radova kojima se treba isplatit 40 hiljada konvertibilnih maraka). Prema njegovim riječima neophodno je još 150 hiljada konvertibilnih maraka kako bi se unutrašnjost osposobila, kako bi objekat bio u potpunosti useljiv. Ističe nam interesantnu situaciju gdje u mektebu ima grupu srednjoškolaca njih 7 koji su završili hatmu te im je želja da to i ozvaniče u džamiji,ali uslovi za taj svečan dan nisu još dobri te se nada Hodžić razumijevanju dobrih ljudi koji će se uključit u ovaj projekat sa svojim prilozima.

Trenutno su prioriteti za nastavak radova sledeći;

 
  1. Postavljanje podnog grijanja koje košta 16 hiljada konvertibilnih maraka
  2. Isplata postavljene stolarije koja iznosi 9 hiljada konvertibilnih maraka
  3. Glazura za glavni molitveni dio,mahfil,  5 hiljada konvetibilnih maraka
  4. Obrada zidova u glavnom molitvenom dijelu i mahfilu
  5. Te osposobljavanje stepeništa,mihraba,ograde i drugog

 

 Za sve zainteresovane koji bi mogli pomoći i željeli postati vakifi džamije na Klancu mogu se obratit Sead ef.Hodžiću na sledeće telefone 070-201-163,mobilni 0603-280-299 ili mogu uplatiti na žiro račun medžlisa Brčko;

NLB Tuzlanska banka Broj 1322402011559554 KM sa naznakom za izgradnju džamije Klanac.

alt

dzematrahic.ba