Oaltdavno se ukazala potreba za ovakvim jednim projektom i hajirli djelom. Restrikcija vode u Gornjem Rahiću koja traje u jednom dijelu dana posebno utiče na javni objekat kao što je džamija koja kao i drugi javni objekti imaju prateće prostorije kao što su abdesthane, wc, gasulhana i dr. Konstantno se ti prostori koriste te je vrlo teško nadomjestiti vodu koju u manjim količinama snabdijevamo tako što se burad i flaše napune za najnužnije potrebe.

Džemat se odlučio na ovaj iskorak tek kada je osoba koja zna pronalazit vodene tokove u zemlji pronašla na dosta pristupačnom dijelu vodu. Krenulo se u pozivanje dobrotovora sa minbere za ovo dobro djelo. Pojavio se dobrotvor koji je preuzeo sam sav trošak oko kopanja bunara i priključka u džamiju uz jedan uslov da ostane podpuno anoniman kao donator i svu odgovoronost/emanet je ustupio predsjedniku džemata da to uradi na najbolji mogući način. U ponedjeljak (20.07.) je firma „NOVI BUNAR“ iz G.Vukovija općina Kalesija krenula sa radovima i u kasnim satima odnosno ranim satima u 3 sata noći u utorak završila sa radovima.

Voda je hvala Bogu pronađena,dobar izvor u koji dotiče sa svih strana voda je poprilično jak. Bunar je dubine 10 metara od toga je pet cijevi ispunjeno vodom. Bunar je sazdan od pet cijevi fi 800 i pet cijevi fi 600 zbog terena i velikih kamenica koje su se nalazi na trasi kopanja bunara.Nakon toga je urađeno čišćenje i pranje cijevi te sada slijedi spajanje bunara sa džamijom i mektebom. Do sada troškovi kopanja bunara i ostali neophodni radovi su iznosili oko 2.000,00 KM.

Da Milostivi nagradi našeg dobrotvora i da bude primjer drugima u sličnim akcijama koje se trenutno vode kao što su renoviranje muške i ženske abdesthane.

dzematrahic.ba