Jagorčevina /kaćunak  je kao što smo neki dan pisali uveliko počeo da cvjeta po našim njivama i proplancima. Iako cvjeta kao i podbjel u mjesecu aprilu on se zavisno od podneblja negdje zna prije pojavit kao kod nas u mjesecu martu. Jagorčevina je višegodišnja zeljaste biljka i u narodu još je poznata kao jaglac, jaglika, kunjavac i jagorčika a nama najpoznatija kao jagorčevina odnosno kaćunak.

Jagorčevina se kao i mnoge druge biljke beru isključivo po sunčanom vremenu  i suše se 1 dan,dok korijen i listovi treba sušit dva,tri dana duže...

Jagorčevina ubrzava izbacivanje sluzi,sekreta,šlajma iz pluća i grla.Dobra je kod prehlada disajnih puteva,bronhitisa kao prirodni lijek za iskašljavanje te korištenje kao čaja te neutrališe nesanicu,razdražljivost,migrenu, i umanjuje upalne  bolove u bubrezima i mokraćnim kanalima..

Jagorčevina se koristi kao sirup za kašalj na sledeći način;

Uzmite 50 grama usitnjenih cvjetova jagorčevine prelijte je sa 1 litrom vrele vode i pustite da odstoji 30 minuta, nakon toga procijedite čaj i naspite sebi u bokal te pijte 5 šoljica na dan.

Važno je znati sledeće...

Isto tako je važno skrenut pažnju osobama koje imaju čir na želudcu njima se ne preporučuje da piju čaj od jagorčevine, jer može izazvati želudačne tegobe ukoliko je korišćen veći broj mladih listova kao i da izazove alergije..

alt 

Podbjel je isto tako ljekovita biljka koja cvjeta rano u proljeće nakon pojave jagorčevine, koristi se  list i cvat. Efikasan je za sledeće pojave kod ljudi odnosno liječi i smanjuje nadraženost sluznice, pomaže kod upala i suhog kašlja,hroničnog bronhitisa, bronhijalne astme i plućnih bolesti. Podbjelje naročito efikasan kod dugotrajnog kašlja i uporne promuklosti valja češće u danu piti jako vruć podbjelov čaj s medom. Isto tako kasno u maju, kada izrastu gore zeleni, a na naličju srebrnobijeli, pusteni listovi, koristimo ih zbog velike količine C-vitamina za supu sa povrćem i kao proljetnu salatu.

Kako listovi sadrže više ljekovitih tvari nego cvjetovi, sakupljamo ih i zato da bismo za pripremanje čaja mogli koristiti mješavinu cvjetova i listova. Svi liječnici - travari od starina cijene podbjel. Oprani svježi listovi zgnječeni u kašu i stavljeni na prsa pomažu kod svake teške plućne bolesti, kod crvenog vjetra i kod oštećenja tkiva praćenih plavocrvenim oteklinama pa čak i kod upale sluzne vreće. Učinci tih kašastih obloga su začuđujući.

Zato dragi čitaoci iskoristimo ovo proljetno vrijeme i potražimo podbjel u našem kraju kako bi imali koristan lijek u svojoj kućnoj apoteci. Ovdje bi smo posebno istakli da treba izbjegavati branje podbjela pored puteva gdje se znaju nalazit iz razloga što su zagađeni od vozila koja svojim izduvnim gasovima ih zagađuju.

dzematrahic.ba / zdravlje-bilje, prirodni lijekovi