×

Error

[sigplus] Critical error: Image gallery folder zbijeg is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder zbijeg is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.


altU prostorijama Omladinskog centra u Gornjem Rahiću, džemat Gornji Rahić je organizovao u saradnji sa BZK „Preporod“ Brčko prezentaciju druge po redu knjige „Zbijeg-Put u Srebrenicu“ autora i svjedoka genocida Hasana Nuhanovića. U punoj sali na prezentaciji knjige koja je trajala sat ipo učestvovali su prof.Džana Krasnić koja je čitala odlomke iz knjige „Zbijeg-Put u Srebrenicu“,na promociji je govorio i Ćazim Suljević te autor knjige Hasan Nuhanović.

Ćazim Suljević je u svom obraćanju istakao da se večeras među nama nalazi osoba koja je preživila genocid u Srebrenici. Između ostalog je rekao da večerašnja knjiga koja je pred nama se može svrstati u „logorsku literaturu“ jer je Srebrenica bila jedan veliki logor Bošnjaka. Također je u knjizi koja je prezentacija istine koja se dogodila Bošnjacima kroz umjetnički izražaj došlo do govora o mrtvim ljudima na kojima je počinjen genocid, koji nama preživjelima govore o dešavanjima u Podrinju.

Autor Hasan Nuhanović koji je i najviše govorio ukratko je nastojao opisati sva dešavanja tog tragično životnog puta od kuće-rodnog kraja koji pripada općini Vlasenica te zbijega preko Žepe-sela Luke-kanjon-prolazak po noći u čamcu preko Drine do sela Klotivac te dolazak u Srebrenicu,u koju se slijevalo izbjeglo stanovništvo iz okolnih općina oko Srebrenice.

Prema riječima svjedoka tih događaja Nuhanovića namjera Srpskih snaga od samog aprila 1992. godine je bila uništiti muslimane na tim prostorima ili ih svest na totalnu manjinu. Isto im je bila namjera očistit teren od muslimanskog življa od Drine u prečniku od pedeset kilometara. U svom izlaganju je pored ostalog istakao da je od samog početka dešavanja na tom prostoru bio svejstan da im se ne piše dobro, da im prijeti smrt i nestanak i na koncu srpski plan je bio da nas sve pobiju.

Na kraju prezentacije bilo je dosta pitanja i razgovora ali zbog prezentacije u Islahijetu u 19 sati gosti su morali krenuti i mnoge ostavit uskraćene za odgovore koji su se namećali iz proteklog genocida na Bošnjacima.

U svakom slučaju još jedna uspješna književna večer u kojoj su posjetioci svojim odazivom i prisustvom dokazali da su željni ovakvih i sličnih manifestacija u Gornjem Rahiću koje predvodi džemat Gornji Rahić.

dzematrahic.ba

 {gallery}zbijeg{/gallery}