Savjeti za naše školarce

title Čini li vam se da nemate dovoljno vremena tokom dana da završite svoje obaveze? Da li često kasnite ili ostavljate izradu zadaće za večernje sate? Ponudit ćemo vam nekoliko savjeta kako da organizujete svoje aktivnosti i napravite djelotvoran plan za redovno obavljanje svojih obaveza.

 Napravite listu zadataka svaki dan. Posložite zadatke po važnosti, tako da na početku budu oni najvažniji. Najviše vremena posvetite školskim aktivnostima, potom sekcijama, sportu, itd. Ukoliko budete aktivni i kvalitetno iskoristite vrijeme planirano za njih, onda ćete svakako, imati dovoljno vremena i za odmor i igru.

 Organizam je najaktivniji kada je odmoran i kada smo raspoloženi. Primijetili ste da vam je za izradu zadaće nekada potrebno pola sata, a nekada zadaću istog obima radite puno duže. Otkrijte koja doba dana vam najviše odgovara za učenje: da li je to jutro ili su to popodnevni sati. Mozak  je najodmorniji ujutro, pa je najbolje što ranije završiti zadaću.

 Svaki dan, po povratku iz škole, pregledajte bilješke koje ste napravili na časovima. Ako to uradite odmah, trebat će vam duplo manje vremena za učenje, nego ako to ostavite za idući dan. Na ovaj način nećete gomilati nenaučeno gradivo i bit ćete spremni ukoliko vas nastavnik iznenada prozove da odgovarate.

 Iskoristite svaku slobodnu minutu. Ako do škole idete autobusom, ponovite neke lekcije tokom putovanja ili razgovarajte sa drugovima i drugaricama o tome što ste naučili ili što niste dobro shvatili i savladali.

 Ne gubite vrijeme žaleći se kako imate puno zadaće, kako će tokom sedmice biti težak test iz engleskog jezika i slično, nego pristupite poslu! Preradite sve bilješke i vježbe. Ukoliko imate poteškoća, potražite pomoć od starijih ili od drugara i drugarica iz razreda.

 Dobro se naspavajte. Nemojte dokasno ostajati uz TV prijemnik ili kompjutere, jer bi vam se, idući dan, svaki zadatak mogao činiti težim nego što jeste.

 Možda vam se ovo planiranje čini napornim i nepotrebnim. Međutim, nakon nekoliko dana, steći ćete naviku da za svaku aktivnost odredite vrijeme, te da ne odgađate svoje obaveze. Lakše ćete ih obaviti, a uz to ćete imati i dovoljno vremena za odmor.

dzematrahic.ba

                                                alt