altGornji Rahić je u ponedjeljak 6. okotobra bio počašćen posjetom građana Turske iz grada Bursa. Autobusom iz Burse stigli su gosti u obilazak BiH,između ostalih posjećenih mjesta je bio i Gornji Rahić. Gosti koji su stigli obučeni u tradicionalnu nošnju osmanlija su posjetili džamiju kao i Šehidski mezaristan. Topla dobrodošlica prisutnih žena Rahića koje su se zatekle u džamiji kao i gostiju doprinijela je izvanrednoj atmosferi upoznavanja. Gosti su došli da se upoznaju sa historijskim činjenicama našeg kraja i mjesta. Predvođeni udruženjem građana „Osmanli Kadinlari“ iz Burse između ostalih bile su prisutne predsjednica udruženja Semiha Ahmetlik kao i Ihsan Zeybek te ostali. Također tu je prisutan bio ispred Tek RÜMELI TV Kemal Pala koji rukovodi snimanjem dokumentarnog filma o Bošnjacima u BiH. Kordinator ispred gostiju iz Turske je prof.Ibrahim Vejsilović koji je ujedno i prevodioc sa turskog na bosanski jezik (prof.Vejsilović inače govori 5 jezika, turski, njemački, persijski, albanski i ruski),on je izjavio da bi u skoroj budućnosti trebao biti otvoren i turski konzulat u gradu Brčkom koji bi trebao ubrzati investicije u ovu regiju.

Gosti su prisutnima uručili poklone u vidu ručnih satova te su počastili prisutne osmanlijaltskim lokumom dok su domaćini ponudili halvu gostima čemu su se obradovali na tom činu.

 

Gosti iz Burse su sa  domaćinom dogovorili daljnju saradnju na kulturnom i drugom planu. Isto tako zanimali su se za stare nišane koji postoje u haremu džamije koji im je prezentiran što ih je zainteresovalo imajući u vidu da je na tom mjestu ukopan turski vojnik odnosno „vođa derviša“ kako stoji na nišanu koji su ratovali na ovim prostorima,podsjećamo ovaj mezar turskog vojnika koji je tu ukopan je star 139 godina kad je ukopan, odnosno 1875 godine, dakle, prije tri godine nego što će Austro-Ugarska okupirati BiH 1878.godine.

Nakon obilaska šehidskog mezarja gosti su otputovali dalje prema predviđenom protokolu.

dzematrahic.ba