Kvazikristalnu geometriju mudro i intuitivno su stari islamski arhitekti ugradili u svoje građevine. Pločice su slagali po formulama koje su zapadnjački teoretičari dosegli tek nedavno.

alt 

Istraživanje srednjovjekovne islamske umjetnosti pokazalo je da su tadašnji majstori poznavali načela korištenja nekih geometrijskih uzoraka što ih je stoljećima kasnije utemeljila moderna matematika. Američki su znanstvenici pronašli primjere građevina iz 15. stoljeća na kojima se vidi korištenje koncepta tzv. kvazikristaIne geometrije. Što je dokaz intuitivnog razumijevanja kompleksne matematičke formule tadašnjih majstora, unatoč tomu što nisu poznavali temeljne teorijske matematičke zakone.

Njihovo otkriće objavljeno je u časopisu Science.

Istraživanje je pokazalo značajna postignuća u islamskoj matematici i nacrtima do 1200., smatra Peter Lu sa sveučilišta Harvard. "Slagali su komadiće pločica na vrlo složen način koji je čisti odraz matematičkih znanosti, a mi o tomu nismo ništa znali do prije 20 ili 30 godine".

 

Islamski dizajn odraz je nečega što mi danas zovemo kvazikristalnom geometrijom, koja koristi simetrične višekutne oblike, a oni stvaraju uzorke koji se mogu beskonačno nastaviti. "Do danas se vjerovalo da su zamršeni uzorci na islamskim građevinama - kombiniranje zvijezda i višekutnih oblika, izrađeni korištenjem ravnala i šestara, no znanstvenici su njihovim pomnim proučavanjem ustanovili da je riječ o visokoj tehničkoj razini i složenim geometrijskim formama".

 

Lu se za ovaj fenomen posebno zainteresirao tijekom putovanja Uzbekistanom, gdje je zamijetio islamsku građevinu iz 16. stoljeća sa simetričnim višekutnim motivom koji se ponavlja. Lu je znanstvenik koji vodi projekte za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Islamska umjetnost tradicionalno se koristi mješavinom kaligrafije, geometrije i cvjetnog uzorka zbog zabrane prikazivanja bilo kakvog ljudskog lika na građevinama.

Izvor Hina/net.hr