Mohed Altrad Badawi danas je milijarder i jedan od najbogatijih ljudi u Francuskoj, iako mu je život bio namijenio ulogu pastira u pustinjskom plemenu.

badawi 21Njegovo bogatstvo procjenuje se na 1,6 milijardi dolara a 2015. je proglašen poduzetnikom godine u svijetu. Njegova životna priča danas je inspiracija mnogima kako se snagom volje može promijeniti vlastita sudbina.

Rođen je u 1948. godine u beduinskom plemenu koje je lutalo sirijskom pustinjom, a njegova majka, još tinejdžerka, umrla je na porođaju.

S obzirom da nije imao rodni list, nikada nije saznao tačan datum ni mjesto svog rođenja. Njegov otac ga je napustio pa ga je odgajala baka, a živio je u šatoru od životinjske kože. Baka mu nije dozvoljavala da ide u školu i planirano je da on postane pastir.

No, još kao dječak osjetio je ogromnu želju za znanjem i pješačio je kroz pustinju nekoliko kilometara do škole. Iako nije bio upisan u školu, učiteljica ga je primila kada je vidjela njegovu želju za znanjem.

Kao odličan učenik, kasnije je dobio šansu za nastavak školovanja u inostranstvu i 1969. godine odlazi u Francusku. Tu nailazi na mnogo problema, jer nije znao jezik niti je imao novca, pa je preživljavao s jednim obrokom dnevno, i radio slabo plaćene poslove kako bi se školovao. Diplomirao je informatiku i ubrzo uspostavio i prodao svoju prvu kompaniju.

Nakon toga kupuje firmu koja se bavila proizvodnjom skela za gradilišta, koja je zapala u velike finansijske probleme. On je u toj kompaniji, koja je imala milionske dugove i od koje su svi digli ruke, vidio veliki potencijal i investirao je sav novac koji je stekao. Kompanija uskoro postaje profitabilna i širi poslovanje na Italiju i Španiju.

Altrad grupa je danas jedan od vodećih svjetskih proizvođača betona i skela za gradilišta, a piča o Mohedu Altradu Badawiju inspiracija je mnogima da ne prihvtaju ulogu koja im je namijenjana, već onu koju sami izaberu.

(Autor: BiznisInfo)