Amel FataOvih dana smo radosni jer su stigle dvije dobre vijesti za građane BiH, prva koju spominjemo je borba Fate Orlović za izmještanje pravoslavne crkve iz njenog dvorišta, a druga da je Amel Tuka potvrdio svojim radom i trudom da je jedan od najboljih u trčanju na 800 metara, čime je ostvario najzapaženiji rezultat za sebe i našu državu. Obje vijesti zaslužuju našu pažnju i značaj jer obje osobe kojih se ove tiče su uložili određeni napor da bi postigli svoje ciljeve, Fata pravdu a Tuka u sportskom nadmetanje.

Amel Tuka osvojio je drugo mjesto u finalnoj utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi i našoj zemlji donio srebrnu medalju!!!Amel Tuka osvojio je drugo mjesto u finalnoj utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi i našoj zemlji donio srebrnu medalju!!!
Tuka je utrku istrčao u vremenu od 1.43.47 i tako postigao najbolji lični rezultat sezone.U ovoj finalnoj utrci, Braizer Donovan je sa 1:42.34 stigao do zlatne medalje, a treće mjesto zauzeo je Kenijac Ferguson Rotich sa 1:44.25.Kada je ova sezona u pitanju Tuka je iz utrke u utrku podizao formu, a i sam je najavio da će vrhunac biti upravo u Dohi.

Druga važna vijest 

Evropski sud za ljudska prava donio je konačnu presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, potvrdio je sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Faris Vehabović.Evropski sud za ljudska prava donio je konačnu presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, potvrdio je sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Faris Vehabović.
Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je odlučio da je došlo do povrede člana 1 Protokola 1 (zaštita imovine), uz povredu Evropske konvencije o ljudskim pravima.Sud je posebno utvrdio da vlasti ne poštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kada je naloženo potpuno vraćanje zemlje, a navode da vlada nema nikakvo opravdanje zbog neaktivnosti, koje je ozbiljno narušilo imovinska prava podnositelja zahtjeva.
Također je presudio, sa šest glasova za, prema članu 46 (obvezujuća sila i primjena), da je tužena država morala osigurati provedbu dviju odluka u korist podnositelja zahtjeva, uključujući posebno uklanjanje crkve sa zemlje podnositelja najkasnije u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti presude.
Podnositelji su rodbina 14 građana Bosne i Hercegovine rođenih između 1942. i 1982. Oni žive u Konjević Polju i Srebreniku. Nadživjeli su supruga prve podnositeljice prijave i još 20 članova porodice koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine.
Tokom rata 1992-95., prisiljeni su da napuste svoje domove u Konjević Polju. Imovina je pripadala suprugu prve podnositeljice prijave i njegovom bratu, a sastojala se od nekoliko individualnih poljoprivrednih zdanja, polja i livada.
Na njihovom zemljištu je 1998. godine izgrađena crkva nakon postupka eksproprijacije u korist Srpske pravoslavne parohije prenosi Fena.