dzamija g rahicNa pragu nam je još jedan kurban bajram, radost kojoj se svi radujemo, naročito je to djeci drago, jer u pitanju je bajram "banka". Bajram se provodi u krugu svoje porordice i sa rodbinom.

Ove godine bajram nam dolazi 9. jula i trajaće do 12. jula. Uz ovaj kurban bajram obilježavamo i Dan sjećanja na počinjeni genocid nad Bošnjacima  Srebrenice i okolnih općina čije je stanovništvo izbjeglo i našlo utočište u toj općini.

Isto tako ne treba zaboravit i mirnu šetnju Gornji Rahić - Brčko koji organizuje 11. jula Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja Brčko distrikt BiH.

Kada su u pitanju aktivnosti u džematu a bitni su za pojedinca odnosno zajednicu spomenut ćemo sledeće:

-Džamija se otvara u 4:00 sata. 

-Ezan za sabah namaz biće u 4:30 sati.

-Nakon sabah namaza održat će se pradavanje do bajram namaza.

-Bajram namaz je u 5:50 sati.

Ove godine prikupljat će se goveđe i ovčije kože na lokaciji pijace odnosno u zgradi gdje je bila nekad klaonica. Prikupljat će se samo prvi i drugi dan do 17 sati.

Ove godine će se prikupljat i kurbansko meso, na lokaciji parkingu u blizini džamije, meso će preuzimati ljudi iz Dječije kuhinje iz Lukavca. Kombi će biti stacionirani od 9 sati ujutro pa sve do 19 sati. Potcrtavamo neće se uzimat glavuše i iznutrice to će biti vraćeno onom ko donese.

mirna setnja