prutaceDanas započinje izgradnja puta u naselju „Prutače“ u dužini od 320 metara, čija je ukupna vrijednost 100.000 maraka, a direktno se odnosi na poboljšanje životnih uslova Roma na području Distrikta.

„Cijeli posao se finansira akumuliranim sredstvima Minstarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te brčanske Vlade, a realizacija se, kroz državne procedure i prikupljanje sredstava, čekala još iz perioda 2014-2016. godina“, rekao je šef Odjeljenja za izbjegla, raseljena lica i stambena pitanja brčanske Vlade, Petar Vrhovac.

Inače, rok za završetak, danas započetih radova, je trideset dana.

Vrlo brzo, kada je zbrinjavanje romske populacije u Distriktu po srijedi, počeće i projekat obnove sedam kuća za koje je završeno otvaranje ponuda.

“Otvorene su ponude i za obnovu sedam kuća romskih porodica koje su, ovoga puta, svojom vrijednošću izvođenja radova, prihvatljive za ukupni budžet od 500.000 maraka, koliko je brčanska Vlada izdvojila za ove namjene“, precizirao je Vrhovac.

Inače, od nedavno je Brčko Distrikt uključen i u novi pilot projekat na nivou BiH, zajedno sa opštinom Kakanj, a tiče se takozvanog mapiranja odnosno prikupljanja poodataka o stambenom i infrastrukturnom zbrinjavanju Roma.

To, po riječima Petra Vrhovca, zahtijeva angažovanje i drugih odjeljenja brčanske Vlade, s ciljem prikupljanja preciznih podataka o broju, te potrebama Roma za stambenim zbrinjavanjem kao i poboljšanjem uslova u naseljima gdje borave kad je riječ o putnoj, elektro, kanalizacionoj i vodovodnoj mreži.

I ovaj pilot projekat, finansira se iz sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

radiobrcko.ba